Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Naštěstí dluhopisy, které byly koupeny do toho loňského roku zůstávají v platnosti, takže pro drobného střadatele to bylo nejlepší uložení volných prostředků, které mohli zvolit.

;-)

0 0
možnosti
ND

Jako drobnému střadateli zůstaly místo dluhopisu oči pro pláč, viz moje vyjádření níže...

0 0
možnosti
JR

J66a57n 98R28á85ž

2. 2. 2022 19:19

Na dotaz, proč ministr Staňura se rozhodl nepokračovat v emitování protiinflačních dluhopisů jsem dostal odpověď, že tyto dluhopisy jsou pro stát nevýhodné, neb na finančních trzích si může Česká republika půjčovat za úroky, které jsou pod hranicí inflace.

0 0
možnosti
KJ

V době nízkých úrokových sazeb a nízké inflace se pro stát jevilo výhodné část dluhu financovat prostřednictvím dluhopisů pro obyvatelstvo, protože:

* dluh je v CZK, nehrozí tedy kurzové riziko

* drobní majitelé dluhopisů se nikdy nespojí dohromady a nebudou aktivisticky nic vymejšlet ;-D

Po nárůstu jak úroků tak inflace se tyto výhody významně zmenšují, a to pod tlakem nákladů na financování.

Nyní se změnily podmínky. Pokud byl za protiinflační dluhopis Republiky, emitovaný v roce 2020, vyplacen za rok 2021 hrubý úrok ve výši 6,29839% a zároveň lze stále ještě umísťovat na trhu jiné české dluhopisy přibližně za poloviční sazbu, nezbylo administrativě nic jiného než další emise stopnout.

Zbytečně vysoký úrok by tlačil rozpočet do většího deficitu.

Není to nic divného. Pokud by manažer obchodní společnosti vybíral firemní financování a vybral by si ten nejdražší úvěr na trhu, mohl by si vysloužit nařčení ze zanedbání péče řádného hospodáře a obvinění z trestného činu dle § 220 TrZ Porušení povinností při správě cizího majetku.

Proč by se měl ministr vlády, který je ve stejné situaci, chovat jinak?

0 0
možnosti
Foto

"Anna Kühnová je z pozice jednatelky od října 2018 zodpovědná za činnost OX Czechia" - aha, takže placená reklama?

1 0
možnosti
Foto

Po pravdě by bylo možné prohlásit, že v duchu nadpisu článku "nebudou muset jít drobní střadatelé pouze jen do rizika", ale někteří z nich totiž rovnou do Prčic!!;-(

0 0
možnosti
LC

Také jsem si všimnul, že to byl jeden z prvních kroků Stanjury, ale nepřekvapilo mě to. Jen to zapadá do koncepce vlády oškubat střední třídu na kost. Konečně, dávky na nákup energií pro chudé jsou dalším příkladem. Ono to zní moc pěkně, že pomoc musí být adresná. Takže chudým energie zaplatíme a z těch kteří ještě byli nad vodou uděláme chudé. Při příštím zdražování už na nějakou dávku dosáhnou i oni.

3 0
možnosti
ND

Drobní střadatelé jsou v riziku pořád...

2 0
možnosti
JR

J12a38n 67R15á12ž

2. 2. 2022 19:27

Velké riziko ze ztrát hodnoty svých úspor mají zvláště ti, kteří mají své úspory např. u České spořitelny. Většina bank zvýšila úročení vkladů na celkem přijatelnou mez (2,7-3,2%), jen Česká spořitelna zůstává u svého záporného úročení.

Jak se dá jinak nazvat úročení vkladů, když úroková sazba České spořitelny na celý vklad při zůstatku do 250 000 Kč je dnes směšných 1,00 % p. a. Úroková sazba na celý vklad při zůstatku nad 250 000 Kč zůstává k dnešnímu dni na zcela trapných 0,01 % p. a

0 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 246x
Anna Kühnová je z pozice jednatelky od října 2018 zodpovědná za činnost OX Czechia, která je registrovaná v Česku jako vázaný zástupce zahraničního obchodníka s cennými papíry. Do společnosti nastoupila po 5 letech praxe v HR a managementu v oborech služeb a investic. Anna má certifikaci pro působení na kapitálovém trhu pro všechny investiční instrumenty (VECTOR Certifikace s.r.o) podle zákona 256/2004 o podnikání na kapitálovém trhu. Vystudovala management lidských zdrojů na Veřejně správní akademii v Brně a rovněž studovala lingvistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity.

Seznam rubrik